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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
30/09/2021 |
Actualizado : |
01/10/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
GANZÁBAL, A.; MARTÍNEZ, F.; FERREIRA, A.; ARROSPIDE, D.; LADOS, E.; AGUIRRE, M.; PERALTA, M.; CEDRÉS, D.; CAMPANELLA, L.; GARCÍA DA ROSA, D.; URIOSTE, G. |
Afiliación : |
ANDRES RICARDO GANZÁBAL PLANINICH, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FREDDY MARTÍNEZ, Movimiento de la Juventud Agraria; AUGUSTO FERREIRA, Extensionista Proyecto ANDE; DIEGO ARROSPIDE, Extensionista Proyecto ANDE; ESTEFANÍA LADOS, Extensionista Proyecto ANDE; MACARENA AGUIRRE, Extensionista Proyecto ANDE; MAGDALENA PERALTA, Extensionista Proyecto ANDE; DANIEL CECRÉS, Asociación Rural de Reboledo; LUCÍA CAMPANELLA, Agencia Nacional de Desarrollo; DIEGO GARCÍA DA ROSA, Agencia Nacional de Desarrollo; GONZALO URIOSTE, Intendencia de Florida. |
Título : |
Majada cooperaria: una nueva herramienta de desarrollo para una ovinocultura emergente. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, Setiembre 2021, no.66, p. 21-24. |
Serie : |
(Revista INIA; 66). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Este artículo sintetiza las bases y la puesta en funcionamiento de la Majada Cooperaria, como instrumento para el desarrollo del sector ovino en el marco del Proyecto Regional ANDE - MJA. La iniciativa surge como parte de un trabajo interinstitucional, con foco en la pequeña escala productiva y en la mano de obra familiar. |
Palabras claves : |
COOPERATIVISMO; FONDOS ROTATORIOS DE OVINOS; OVINOS; PROYECTO REGIONAL ANDE. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15997/1/Revista-INIA-66-Setiembre-2021-7.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Treinta y Tres (TT) |
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Identificación
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Registro
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Volumen
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Estado
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
10/09/2014 |
Actualizado : |
04/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
UMPIÉRREZ M.; GARMENDIA G.; CABRERA M.; PEREYRA, S.; VERO, S. |
Afiliación : |
SILVIA ANTONIA PEREYRA CORREA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Diversity of pathogen populations causing Fusarium head blight of wheat in Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2013 |
Fuente / Imprenta : |
In ALCONADA MAGLIANO, T.M.; CHULZE, S.N. (Ed.). Fusarium Head Blight in Latin America. Dordrecht, NL: Springer, 2013. p. 31-44, 2013 |
ISBN : |
978-94-007-7091-1 |
DOI : |
10.1007/978-94-007-7091-1_3 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: First Online: 01 August 2013. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Members of the Fusarium graminearum species complex (FGSC) are the primary pathogens causing Fusarium head blight (FHB), Fusarium graminearum is the main pathogen of FHB and can produce various mycotoxins in wheat, in particular type B trichothecenes. This review presents information on the Fusarium species and chemotypes diversity associated to FHB in wheat in Uruguay. In surveys performed in 2001 and 2002, Fusarium graminearum was the most frequently isolated species (76 %), while other non FGSC species were also identified. Among species from FGSC Fusarium graminearum sensu stricto was the most frequently isolated (97 %), while F. cortaderiae and F. austroamericanum were also identified. The predominant chemotype was 15ADON (95 %), followed by 3ADON (3 %) and NIV (2 %). Isolates identified as F. graminearum sensu stricto were characterized according to the levels of DON production, the aggressiveness on different wheat cultivars, the ability to form perithecia on wheat straw. The sensitiveness to the fungicide tebuconazole of FGSC isolates was evaluated. Most isolates showed high sensitivity levels, but a few resisted higher levels of fungicide. Lower sensitivity seemed to be tied to species since F. cortaderiae isolates showed the highest MIC values. |
Palabras claves : |
AGRESSIVENESS; FUSARIUM ASIATICUM; FUSARIUM AUSTROAMERICANUM; FUSARIUM BRASILICUM; FUSARIUM CORTADERIAE; FUSARIUM GRAMINEARUM; FUSARIUM GRAMINEARUM SPECIES COMPLEX; MYCOTOXINS; TRITCUM. |
Thesagro : |
CULTIVOS DE INVIERNO; FITOPATOLOGÍA. |
Asunto categoría : |
H20 Enfermedades de las plantas |
Marc : |
LEADER 02390naa a2200337 a 4500 001 1050097 005 2019-10-04 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-94-007-7091-1 024 7 $a10.1007/978-94-007-7091-1_3$2DOI 100 1 $aUMPIÉRREZ M. 245 $aDiversity of pathogen populations causing Fusarium head blight of wheat in Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2013 500 $aArticle history: First Online: 01 August 2013. 520 $aABSTRACT. Members of the Fusarium graminearum species complex (FGSC) are the primary pathogens causing Fusarium head blight (FHB), Fusarium graminearum is the main pathogen of FHB and can produce various mycotoxins in wheat, in particular type B trichothecenes. This review presents information on the Fusarium species and chemotypes diversity associated to FHB in wheat in Uruguay. In surveys performed in 2001 and 2002, Fusarium graminearum was the most frequently isolated species (76 %), while other non FGSC species were also identified. Among species from FGSC Fusarium graminearum sensu stricto was the most frequently isolated (97 %), while F. cortaderiae and F. austroamericanum were also identified. The predominant chemotype was 15ADON (95 %), followed by 3ADON (3 %) and NIV (2 %). Isolates identified as F. graminearum sensu stricto were characterized according to the levels of DON production, the aggressiveness on different wheat cultivars, the ability to form perithecia on wheat straw. The sensitiveness to the fungicide tebuconazole of FGSC isolates was evaluated. Most isolates showed high sensitivity levels, but a few resisted higher levels of fungicide. Lower sensitivity seemed to be tied to species since F. cortaderiae isolates showed the highest MIC values. 650 $aCULTIVOS DE INVIERNO 650 $aFITOPATOLOGÍA 653 $aAGRESSIVENESS 653 $aFUSARIUM ASIATICUM 653 $aFUSARIUM AUSTROAMERICANUM 653 $aFUSARIUM BRASILICUM 653 $aFUSARIUM CORTADERIAE 653 $aFUSARIUM GRAMINEARUM 653 $aFUSARIUM GRAMINEARUM SPECIES COMPLEX 653 $aMYCOTOXINS 653 $aTRITCUM 700 1 $aGARMENDIA G. 700 1 $aCABRERA M. 700 1 $aPEREYRA, S. 700 1 $aVERO, S. 773 $tIn ALCONADA MAGLIANO, T.M.; CHULZE, S.N. (Ed.). Fusarium Head Blight in Latin America. Dordrecht, NL: Springer, 2013. p. 31-44, 2013
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